Испания е отново на първо място в света по брой на екологично чисти плажове

плажовете на Испания

Испания е отново на първо място в света по брой на екологично чисти плажове и места да спорт и отдих, където се полагат специални усилия за опазването на околната среда и безопасността на летуващите. През идващият летен сезон по крайбрежието на страната ще се развяват 696 сини флага по плажове и яхтени пристанища.

Тези данни са предоставени от Фондацията за екологично образование (на английски: Foundation for Environmental Education – FEE), която е неправителствена организация, в която членуват национални организации от 49 държави от Европа, Америка, Африка, Океания и Карибите. Тази година в Испания сини флагове ще се веят на 590 плажа (11 повече от миналата година), 101 яхтени пристанища (1 повече от миналата година) и 5 не замърсяващи околната среда туристически кораба ( 3 в Майорка и 2 в Малага).

В област Валенсия ще се развяват най-много сини флагове- 132 плажа са удостоени с тази чест ( 3 повече от 2017 г.). На второ място е Галисия с 109 ( с 4 по-малко от 2017 г.), а на трето място е Каталуния с 101 ( 6 повече от 2017 г.).

По брой на екологично чисти яхтени пристанища на първо място е Каталуния- 22, Балеарски острови- 20, Андалусия- 16, Галисия- 15 и област Валенсия- 14.

Награждаването на плаж със Син флаг се базира на изпълнението на критерии, които засягат следните аспекти:

  1. Екологично образование и информация
  2. Качество на водата
  3. Екологосъобразно управление
  4. Безопасност и услуги

Плажовете се награждават със Син флаг само за един сезон.
Повече информация за критериите можете да намерите ТУК

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

В Испания започва строежа на най-големият изкуствен плаж в Европа

Be the first to comment

Leave a Reply