Ваксината срещу коронавирус в Испания ще бъде безплатна

31 млн. дози

Ваксината срещу коронавирус в Испания ще бъде безплатна, заяви в интервю за телевизия TVE министърът на здравеопазването Салвадор Ия няколко часа, след като стана известно, че фармацевтичната компания Pfizer и биотехнолофичната BioNTech са постигнали почти 90% успех в третата фаза от клиничните изпитания на тяхната ваксина. Тя е тествана върху 43 500 души в шест държави по света и досега няма оплаквания за странични ефекти.

Първите дози ще пристигнат в Испания в началото на следващата година и до месец май 2021 г. се очаква да има над 10 млн. ваксинирани испанци. На въпроса дали ваксината ще бъде задължителна Салвадор Ия отговори, че засега не смята, че ще се наложи да се стига дотам и разчита на отговорността на гражданите.

Група испански експерти са започнали подготовката на кампанията за ваксиниране срещу Covid- 19 с новата ваксина. Първи ще бъдат имунизирани най- уязвимите групи граждани и хората, които се грижат за тях.

Очаква се цената на ваксината да е около 2,90 евро като 1,12 евро ще плати Европейската комисия, а останалите 1,78 евро- Испания. Такава е схемата и за останалите държави- членки на Европейския съюз. Имунизацията срещу COVID- 19 се състои от две дози, което означава, че общата стойност на ваксината ще бъде 5,80€- 2,24 евро плаща ЕК, а останалите 3,56 евро- всяка държава- членка на ЕС.

Испания е закупила 31 млн. дози от ваксината срещу COVID- 19

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply