Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit

Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit. Това са Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган.

Гласуването за избиране на новото седалище на Европейската агенция по лекарствата премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати още при първото гласуване. Барселона, която преди време се спрягаше за вероятния победител в надпреварата, също бе елиминирана заради политическата нестабилност в Каталуния. На втория тур се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген. След като столицата на Дания отпадна, крайният резултат в третия кръг завърши с реми и накрая Амстердам беше определен с жребий.

Общо 19 града бяха изявили желание да приемат Европейската Агенция за лекарствата и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия.

В надпреварата за Европейски банков орган се състезаваха осем града, като фаворити бяха Франкфурт, Париж и Люксембург. В крайна сметка френската столица спечели надпреварата.

Европейският банков орган, който има 180 служители, извършва мониторинга и стрес тестовете на европейския банков сектор.

Двете агенции се намират в Лондон, но се наложи те да бъдат преместени заради излизането на Великобритания от ЕС.

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

Be the first to comment

Leave a Reply