Таксите в детските градини в Испания

Таксите за детските градини в Испания са много различни. Те варират от 133 евро до 460 евро на месец. Зависят от храненето, продължителността на престоя на детето и доходите на родителите. Определят се от правителствата на всяка автономна област и от общинските власти.

Galicia
През следващата 2017-2018 учебна година общинските детски ясли, обхващащи децата на възраст от 0 до 3 години ще струват с 3,2% повече. La Xunta заяви, че причината за поскъпването е увеличението на индекса на потребителските цени. Това означава, че семействата с по-високи доходи ще плащат 243.30 евро на месец за целодневно посещение и храна.

Murcia
За следващата учебна година в 14- те общински детски заведения в Мурсия са обявени само 950 свободни места. Месечната такса е 83.08 евро за посещение и 50.19 евро за обяд и закуска. Така общата стойност възлиза малко над 133 евро. Автономните власти отпускат бонуси, които могат да достигат до 80% от общата стойност. Бенефициенти за тях са само семействата с ниски доходи.

Islas Canarias y Baleares
Всяка община сама определя тарифите за детските заведения. Правителството на Канарските острови демонстрира приоритетно отношение към децата в трудни социални ситуации, за които посещението на детски градини е безплатно.
Правителството на Балеарските острови отпуска три хиляди евро субсидии на всяко детско заведение.

Cantabria
Детските градини не получават субсидии от местните власти. За тях се грижи Кантабрийския институт за социално подпомагане.
Кантабрийското правителство залага на нов проект. За децата, навършили 2 години са отворени 178 класни стаи в училищата. За тях там се грижат учител и помощник-учител. Посещението на този вид детски заведения е напълно безплатно и от него се възползват 3000 деца. Правителството обмисля варианта за сваляне на възрастовата граница и по този начин да обхване децата, навършили 1 годинка.

Asturias
Правителството има споразумения с общините за фиксирани цени. За семействата с високи доходи месечната такса за целодневен престой с храна е 320.31 евро. Има бонуси, които могат да покрият до 100% от таксата. Те зависят от доходите на семейството. Бенефициенти могат да бъдат и децата, които посещават едно и също заведение.

Cataluña
Болшинството от детските заведения са общински. Барселона разполага със 100 детски градини с капацитет 8 160 места. За следващата година Кметството на града промени начина на ценообразуването на таксите, класирайки кандидатите в различни категории, в зависимост от социалното им положение. От кметството твърдят, че по този начин таксата за детските заведения ще се понижи за 62.5% от семействата.. За семействата с високи доходи максималната месечна такса за целодневно посещение с включена храна ще бъде 395 евро.

Extremadura
В областта съществуват няколко вида детски заведения в зависимост от финансирането от la Junta. В тези, които са под опеката на регионалното правителство или общинските власти, най-високата такса е 208,39 евро на месец. Във всички случаи се отпускат бонуси ако семействата докажат ниски доходи или други причини.

Navarra
От следващата учебна година провинциалното правителство ще намали цените в 99 детски заведения, от които само 7 са в пряка зависимост от областната администрация. Те се посещават от 5 000 деца на възраст от 0 до 3 години. По този начин таванът на таксата за семейства с по-голям доход ще бъде 328 евро.

Valencia
От учебната 2016-17 година регионалното Министерство на образованието увеличи бонусите за общинските и частните детски градини. Според информация, публикувана от Generalitat, максималната месечна такса за детските градини е 460 евро. Тази стойност се заплаща от родителите, чиито деца са на възраст от 0 до 1 година. В област Валенсия таксите имат различна стойност в зависимост от възрастта на детето. За дете на възраст от 2 до 3 години , например, най- високата такса е 280 евро.

Pais Vasco
През учебната 2015-2016 година, Консорциумът, който управлява детски ясли в тази област промени модела за ценообразуването на таксите. От тогава максималната такса е 208 евро на месец, въпреки че не е уточнено дали в нея е включена и храната. Консорциумът управлява 235 детски градини в 178 общини, които се посещават ежедневно от близо шест хиляди деца.

La Rioja
Детските заведения са предимно общинска собственост. Само шест училища са собственост на изпълнителната власт. За следващата учебна година са обявени 2 182 места, предимно в общинските заведения. Максималната месечна такса надхвърля 200 евро.

Andalucia
Властите поемат между 25% и 75% от таксите, в зависимост от доходите в семейството. А в някои случаи посещението на детско заведение е напълно безплатно. Най-високата месечна такса е 278.88 евро.

Madrid
Максималната месечна такса в детските градини на Министерството на образованието е 208 евро за седем часа дневно. Според доходите си, семействата попадат в четири категории. За децата на възраст от 0 до 1 година се доплащат още 48 евро на месец.

Узаконяване на новородено дете в Испания, чиито родители са български граждани

Най- добрите държави за отглеждане на деца

Децата в Испания са сред най-напредналите по информатика и програмиране

Be the first to comment

Leave a Reply