Зетят на испанския крал влиза в затвора

Зетят на испанския крал влиза в затвора, стана ясно днес. Малко след 9:00 часа съдът в Палма де Майорка уведоми лично Иняки Удангарин, че в 5 дневен срок, т.е. до понеделник 18 юни 2018 г. трябва да влезе в затвора за излежаване на присъдата от 5 години и 10 месеца по случая Nóos за злоупотреба с публични средства, с власт, измама, укриване на данъци и търговия с влияние.

В същият срок в затвора трябва да влезе и бившият съдружник на Удангарин, Диего Торес, който ще трябва да лежи 5 години и 8 месеца. Според Прокуратурата двамата са използвали сдружението като прикритие за получаването на крупни суми от бюджетите на регионалните правителства, които в последствие са пренасочвали към определен кръг приближени. Предполага се, че така те са присвоили повече от 6 милиона евро държавни пари.

Вчера Върховният съд потвърди и решението, според което сестрата на крал Фелипе VI и съпруга на Иняки Удангарин, инфанта Кристина, се е облагодетелствала от престъпленията на мъжа си, за което ще трябва да плати глоба.

Това е вторият подобен случай, който внася смут в политическия живот на Испания. Припомняме, че преди седмица осъдителна присъда по делото „Гюртел“ доведе до рокада в управлението на страната. Мариано Рахой беше свален от власт след успешен вот на недоверие към него и правителството му, след като бившият касиер на партията му Луис Барсенас беше осъден на 33 години затвор за злоупотреба с държавни средства и 44 млн. евро глоба. По този случай бяха осъдени общо 29 висши държавни политици, партийнини фигури от Народната партия и крупни бизнесмени на 351 години затвор.

Още по темата:
Върховният съд на Испания потвърди присъдата на зетя на краля

Испания: осъдиха 29 висши политици на 351 години затвор и глоба 44 млн. евро

Be the first to comment

Вашият коментар