Испания: какво се промени със започването на Фаза 0 на деескалацията на карантината??

Испанското парвителство

Какво се промени от вчера в Испания? Страната ( с изключение на островите от Канарския архипелаг: La Gomera, El Hierro, La Graciosa и Formentera) влезе във Фаза 0 на деескалацията на карантината и това води, преди всичко, до отпадането на някои мерки или въвеждането на нови такива. В неделя в испанския Държавен вестник бяха публикувани 5- те промени, които са заложени във Фаза 0:

Маски за лице
От вчера е задължително използването на маски за лице във всички видове обществен транспорт в Испания- автобуси, влакове, самолети и кораби. Маските са задължителни и за пътуващите в лични превозни средства, ако не живеят на един и същи адрес. За да се изпълни тази норма от вчера на възлови места за транспорта правителството раздава 14 млн. маски.

Промени в транспорта
От вчера е разрешено в леките превозни средства да пътуват по двама души на всеки ред седалки, но задължително да носят маски и да спазват максимална възможна дистанция. В обществения междуградски транспорт броят на пътниците не може да надхвърля 50% от капацитета на превозното средство. Всички трябва да пътуват седнали. Първият ред седалки, намиращи се непосредствено зад шофьора, трябва да остават празни. В обществения градски транспорт (метро и автобуси) могат да бъдат заети максимум 50% от седящите места, а правостоящите могат да бъдат до двама души на кв. метър.

Търговски обекти
От вчера вече могат да отварят търговските обекти с площ до 400 кв. м. Обслужването на клиентите трябва да става само след предварително записан час оналйн или по телефона като за възрастните хора над 65 години часът трябва да бъде съобразен с часовия пояс за разходка: от 10:00 до 12:00 часа и от 19:00 до 20:00 часа. Броят на клиентите в обекта не може да бъде повече от броя на служителите, т.е. не може да има чакащи. Освен това трябва да се спазват стриктно хигиенните мерки: магазините за дрехи и обувки трябва да дезинфекцират пробните след всеки клиент, както и всички стоки, които са пробвани. Тоалетните не могат да се използват от клиенти. Носенето на маски е задължително, ако няма възможност да се спазва социална дистанция от 2 м.

Ресторанти
От вчера ресторантите могат да предлагат храна за в къщи. Поръчката трябва да е направена предварително по телефона или онлайн, за да се избегне струпването на много хора на едно място.

Ремонтни дейности
Ремонтни дейности могат да се извършват само, ако няма директен контакт между строителите и собствениците или наемателите на помещението.

Архивни служби
По принцип всички консултациите в архивните служби трябва да се правят по електронен път. От вчера това може да става и с лично присъствие на заинтересования, само ако случаят го налага. Документите, които са използвани ще остават под карантина в рамките на 10 дни и в този период няма да могат да се използват от друг човек.

Елитните спортисти
Елитните спортисти вече могат да започнат индивидуални тренировки навън, но само в рамките на провинцията по местоживеене. Времетраенето не е ограничено. Останалите спортисти могат да тренират също индивидуално в часовите пояси от 06:00 до 10:00 часа и от 20:00 до 23:00 часа, без да напускат територията на населеното място, където живеят.

От вчера 4 испански острова влязоха направо във Фаза 1:
Това са 3 острова от Канарския архипелаг: Ла Грасиоса, Ел Йеро и Ла Гомера, както и Форментера от Балеарските острови. Повече подробности за Фаза 1 можете да видите ТУК

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply