Испания отстъпи първото място по продължителност на живота

Испания отстъпи първото място по продължителност на живота в Европа. Според рейтинга на Европейската статистическа агенция „Евростат“ в момента най- дълго живеят хората в Ирландия.

През миналата година средната продължителност на живота в Испания е намаляла с 1,6 години и вече е 82,4 години. При мъжете този показател е 79,6 години, а при жените- 85,2 години. Според специалиститите причината е пандемията. Най- дълго живеят хората на Балеарските острови.

В Ирландия средната продължителност на живота е почти същата- 82,6 години, а Испания вече дели второто място с Кипър и Швеция. Средната продължителност на живота в Европа е 80,4 години, което е с 0.9 години по- малко.

Според проучване, публикувано през 2018 г. на страниците на престижното списание The Lancet през 2040 г. Испания трябва да стане първа в света по продължителност на живота. Тогава експертите от Institute for Health Metrics and Evaluation са били убедени, че през 2040 г. испанците ще имат най-дългата продължителност на живота, като средно всеки гражданин ще живее до 85,8 години и благодарение на средиземноморската диета Испания ще заеме първото място, измествайки Япония, където продължителността ще бъде 85,7 години.

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Leave a Reply