Испански съд отне детето на българка и го върна в България

Испански съд отне детето на българка и го върна в България, съобщи БНР.

Причината е подадена жалба от страна на бащата за неправомерно извеждане на детето извън пределите на България и неправомерното му задържане от страна на майката.

Съдът се позова на нормите на Хагската конвенция. Така след година раздяла бащата и детето вече са заедно. На част от делото беше и българският адвокат Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на организацията „Български адвокати за правата на човека“.

Бащата от разделеното семейство е очаквал да се срещне с детето си през първия уикенд на септември 2017 година по силата на съдебно решение. Когато не е открил майката и детето в селото, в което са живеели и е научил, че са се преместили в Испания, се е обърнал към адвокатската организация.

Процедурата за връщането на детето е в ход от миналата есен насам. Казусът е бил прецедент за съда в испанския град.

Имахме данни, че детето се намира в Памплона и локализирането не отне много време, въпреки че подаденият от майката адрес беше фиктивен, обясни адвокат Бекирска в интервю за предаването „Преди всички“. Издирването е било концентрирано само в Памплона.

„Укриването на майката беше в голям ущърб, от прокуратурата казаха, че тя буквално се е подигравала с тях и с властта“, разказа юристът.

Предстои правата на майката върху детето такива, каквито са били уредени от българските правораздавателни органи при раздялата на родителите, да бъдат преразгледани.

Много родители у нас след раздяла ползват детето като оръжие, за да си отмъстят на бившия си партньор, обясни Йорданка Бекирска.

„Международните стандарти категорично казват, че детето трябва да излезе от този конфликт. То трябва да се постави пред него. Интересът на детето следва да бъде запазен“, допълва юристът.

Още по темата:

4 год. затвор за българин, извел детето си от Испания без съгласието на майката

Къде трябва да живее дете на разделени родители, които живеят в различни държави

Какво се случва когато единият родител живее в чужбина, а другият самоволно се премести с детето в България

Искам да се разведа, но не знам къде живее съпругът/а ми в момента

Живея в чужбина, а ме осъдиха в България без да разбера

Digiprove sealThis content has been Digiproved
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания задържа руския хакер, извършил кибератаката на президентските избори в САЩ

10/04/2017 WORLD BG

Испанската полицията е арестувала в Барселона руския програмист Пьотр Левашов, издирван от правосъдието на САЩ. Той е обвинен за участие в кибершпионаж на предизборната кампания в САЩ през ноември миналата година. Ареста на Левашов, който Последни

американски дипломати
НАЧАЛО

Владимир Путин няма да гони американски дипломати от Русия в отговор на Вашингтон

01/01/2017 WORLD BG

Руският президент Владимир Путин е решил да не гони американски дипломати от Руската федерация в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва. САЩ гонят 35 руски дипломати от Вашингтон и Сан Франциско „Връщайки се Последни

СВЯТ

Лек автомобил връхлетя върху чакащи граждани на две автобусни спирки във Марсилия

21/08/2017 WORLD BG

Днес сутринта лек автомобил връхлетя върху чакащи граждани на две автобусни спирки във френския град Марсилия. Първият инцидент е станал на автобусната спирка в квартала „Червен кръст”, а вторият- на спирка „Ла Валентина”. Френският вестник Последни

Be the first to comment

Вашият коментар