Испански съд отне детето на българка и го върна в България

Испански съд отне детето на българка и го върна в България, съобщи БНР.

Причината е подадена жалба от страна на бащата за неправомерно извеждане на детето извън пределите на България и неправомерното му задържане от страна на майката.

Съдът се позова на нормите на Хагската конвенция. Така след година раздяла бащата и детето вече са заедно. На част от делото беше и българският адвокат Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на организацията „Български адвокати за правата на човека“.

Бащата от разделеното семейство е очаквал да се срещне с детето си през първия уикенд на септември 2017 година по силата на съдебно решение. Когато не е открил майката и детето в селото, в което са живеели и е научил, че са се преместили в Испания, се е обърнал към адвокатската организация.

Процедурата за връщането на детето е в ход от миналата есен насам. Казусът е бил прецедент за съда в испанския град.

Имахме данни, че детето се намира в Памплона и локализирането не отне много време, въпреки че подаденият от майката адрес беше фиктивен, обясни адвокат Бекирска в интервю за предаването „Преди всички“. Издирването е било концентрирано само в Памплона.

„Укриването на майката беше в голям ущърб, от прокуратурата казаха, че тя буквално се е подигравала с тях и с властта“, разказа юристът.

Предстои правата на майката върху детето такива, каквито са били уредени от българските правораздавателни органи при раздялата на родителите, да бъдат преразгледани.

Много родители у нас след раздяла ползват детето като оръжие, за да си отмъстят на бившия си партньор, обясни Йорданка Бекирска.

„Международните стандарти категорично казват, че детето трябва да излезе от този конфликт. То трябва да се постави пред него. Интересът на детето следва да бъде запазен“, допълва юристът.

Още по темата:

4 год. затвор за българин, извел детето си от Испания без съгласието на майката

Къде трябва да живее дете на разделени родители, които живеят в различни държави

Какво се случва когато единият родител живее в чужбина, а другият самоволно се премести с детето в България

Искам да се разведа, но не знам къде живее съпругът/а ми в момента

Живея в чужбина, а ме осъдиха в България без да разбера

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply