Испанското правителство отмени вечерния час след 9 ноември

Испанското парвителство

Испанското правителство отмени вечерния час след 9 ноември. Това стана вчера, три дни след като министерския съвет прие указ за въвеждането му. На пресконференция говорителят на управляващите Мария Хесус Монтеро заяви, че се отменят чл. 9 и чл. 10 от указа, касаещи задължителния вечерен час и се дават пълни права на властите в автономните области на Испания да решават дали да го спазват или не, след като изтече 15- дневния срок.

Това не означава, че указът за въвеждане на извънредно положение в Испания от 9 ноември 2020 г. до 9 май 2021 г. няма да бъде гласуван в испанския парламент. Във връзка с това Монтеро поясни, че приемането му е наложително, за да се осигури конституционна защита на мерките, които 17-те регионални правителства и властите в двата анклава Сеута и Мелила ще въвеждат в зависимост от развитието на пандемията.

Очаква се правителственият указ да се гласува в испанския парламент на 8 октомври 2020 г. Лидерите на опозиционните партии, обаче, смятат, че 6 месеца е много дълъг период и няма да подкрепят извънредно положение по- дълго от 3 месеца, т.е. до 9 февруари 2021 г.

Начало и край на вечерния час в различните области на Испания

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply