Масови оплаквания на българите в Испания срещу новата заповед за влизане в България

оплаквания

Масови оплаквания на българите в Испания  и в други страни срещу новата заповед за влизане в България. От днес, за да избегнат 10- дневната карантина, всички влизащи от Испания в България трябва да представят цифров COVID сертификат на ЕС за пълен курс на ваксиниране и отрицателен PCR- тест, направен до 72 часа от влизането в България.

Българите в Испания са възмутени не само от изискванията, но и от внезапното им въвеждане. В разгара на отпуските новите мерки (задължителната 10- дневна карантина) правят невъзможно пътуването към родината или налагат промени в плановете на хората, които все още не са ваксинирани и на тези, които са преболедували COVId- 19. А 10- дневната карантина прави невъзможно пътуването на хората с по- кратки отпуски.

Вчера са били подадени десетки оплаквания до Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и до онбудсмана на Република България Диана Ковачева.

Онбудсман Диана Ковачева се е застъпила за правата на българските граждани, пристигащи в страната от държавите от т.нар „червена зона“ като е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в която настоява да се преразгледат ограниченията, които създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица, притежаващи валиден сертификат или аналогичен документ, както и отменяне на карантината когато се представи отрицателен резултат от направен след пристигане в страната PCR- тест. Очаквайте подробности по темата. .

Нови промени за влизане в България от 29 юли

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply