Най- после Испания ще има правителство, макар и коалиционно

Педро Санчес

Най- после Испания ще има правителство, след като се стигна до споразумение за съставяне на коалиция между социалистическата партия, която в неделя спечели парламентарните избори и лявата формация на Пабло Иглесиас “Унидос Подемос”, пише вестник АВС.

Оказва се, че още вчера двамата лидери са имали тайна среща и бързото постигане на договореност днес, показва, че неуспехът на предишните преговори е била просто тактика на двете страни, които са мислили, че повтарянето на изборите ще бъде в тяхна полза. Да, но не стана точно така. На изборите в неделя социалистическата партия загуби 3 депутатски места в сравнение с изборите през месец април, а „Унидос Подемос”- 7.

В бъдещия парламент групата на социалистите ще има 120 депутата, а „Унидос Подемос”- 35. Въпреки това не им достигат 21 места, за да постигнат мнозинство в 350 местния парламент на Испания. Това означава, че коалицията ще бъде разширена и в нея ще влязат още партии.

Въпреки че и Педро Санчес, и Пабло Иглесиас заявиха, че състава на новото правителство ще бъде обявен, след като бъде връчен мандата за съставянето му, приближени на двамата лидери твърдят, че лидерът на „Унидос Подемос” ще заеме поста вицепремиер.

Днешното споразумение между Педро Санчес и Пабло Иглесиас съдържа 10 точки. Ето накратко какви ще бъдат целите на новото правителство:

  1. Консолидиране на икономическия растеж на страната и създаването на работни места. Борба с несигурността на трудовия пазар и гарантиране на достойна, стабилна и качествена работа.
  2. Борба с корупцията. Защита на обществените услуги, образованието, здравеопазването, пенсиите и правото на жилище.
  3. Борба с климатичните промени и малтретирането на животните.
  4. Подкрепа на малките и средните предприятия, както и на едноличните търговци (autónomos).
  5. Признаване на нови човешки права като: право на достойна смърт и евтаназия.
  6. Подпомагане на културата и популяризиране на спорта като гаранция за здраве, интеграция и качество на живот.
  7. Борба срещу половото насилие и разликата в заплащането между мъжете и жените; уеднаквяване на продължителността на отпуската по майчинство и бащинство; край на трафика на хора за сексуална експлоатация; приемане на закон за равенството на труда.
  8. Спешни мерки срещу обезлюдяването на някои региони в Испания.
  9. Приоритет на това правителство ще бъде гарантирането на мирното съжителство в Каталуния и нормализирането на политическия живот чрез диалог и разбирателство в рамките на Конституцията, както и гарантиране на равенство между всички испанци.
  10. Фискална справедливост за всички, баланс на бюджета, контрол на публичните разходи, насърчаване на социалните политики и др.

Безизходица в Испания въпреки победата на социалистите на изборите

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар