Хиляди испанци поискаха оставката на премиера Мариано Рахой

Вчера, в центъра на Мадрид се проведе митинг в подкрепа на внесения в парламента вот на недоверие на кабинета. Хората искаха оставката на премиера Мариано Рахой.

Организатор на събитието беше лявата коалиция Unidos ( Podemos и Izquierda Unida). В петък лидерите на коалицията внесоха в Парламента предложение за гласуване на вот на недоверие и оставката на премиера Мариано Рахой. Тази стъка е в следствие на многобройните случаи на корупция сред дсната Народна партия (Partido Popular- PP). В съвсем близко бъдеще испанският премиер ще трябва да даде показания в съда като свидетел по случая Gurthel. Това е разследването, което разкри корупция по най-високите етажи на политическия елит на Испания.

Независимо от високите температури хиляди хора се събраха на Puerta del Sol под мотото “Време е да се отървем от тях.“ Много от привържениците на Podemos от другите райони на страната пристигнаха в испанската столица с повече от 50 автобуса. Много от присъстващите развяваха републиканските флагове. Освен оставката на правителството на Рахой Podemos иска и освобождаването на Кристина Сифуентес, която е начело на автономното правителство на Мадрид.

Тази седмица излязоха данни, които свързват Сифуентес с корупционна дейност. Самата тя категорично отрича подобни твърдения, но съдът разполага с достатъчно доказателства, за да започне съдебен процес срещу нея.

Срещу сградата на правителството на автономната област Мадрид организаторите на митинга бяха докарали автобус с надпис „В отговор на измамите- вот на недоверие“. На предното му стъкло беше поставен портрет на Сифуентес. Като пътници зад нея се виждаха и други политици, срещу които се водят съдебни производства.

“ Да, това е възможно! „, „Трябва да изхвърлим Народна партия (РР)!“ скандираха протестиращите.

“Ние виждаме как машинациите са обхванали нашите институции, поставят ги в услуга на няколко привилегировани лица и възпрепятстват разследването и осъждането на корумпирани приятели. Те застрашават нашата правова държава. Наша отговорносте да я защитим, да защитим малко останалите здравите части от нея, които, въпреки натиска, продължават да работят“,

заяви генералният секретар на Podemos Пабло Бенавенте.

През изминалата седмица партията проведе анкета сред своите привърженици по въпроса за иницииране в парламента на вот на недоверие на кабинета и оставката на премиера Мариано Рахой. В нея взеха участие почти 90 хиляди души, от които 97 % са подкрепили предложението. Въпреки това тази цифра е незначителна: в сайта са регистрирани 487 000 привърженици. Сред тях активните (т.е. тези, които редовно участват в анкетите) са 276 000 души. Тези данни показват, че за внасянето на вот на недоверие към кабинета са взели участите само 18 % от общия брой регистрирани в сайта членове и 31 % от активните привърженици.

Съгласно член 113 от Конституцията на Испания, за допускане до разглеждане в парламента на вот на недоверие на правителството е необходимо инициативата да се подкрепя от поне 10% от общия състав на Конгреса (т.е. 35 лица). Podemos има 67 депутата. Вотът на недоверие се приема само ако е бил подкрепен в гласуването с абсолютно мнозинство от депутатите (т.е. 176 конгресмени).

Инициаторите на гласуването трябва да представят алтернативен кандидат за поста на министър-председателя. Между внасянето на инициатива за вот на доверие и самото гласуване трябва да минат поне пет дни.

За цялата 40-годишна история на новата испанска демокрация само два пъти е внасян за гласуване в парламента вот на недоверие на кабинет. Това се случва през 1980 срещу правителството на Адолфо Суарес и през 1987- на Фелипе Гонсалес. И двата пъти по-голямата част от депутатите са гласували против.

Интересни факти за Мариано Рахой

Be the first to comment

Leave a Reply