Испания се приближава до предсрочни парламентарни избори

Испания се приближава до предсрочни парламентарни избори, след като миналата седмица Долната камара на парламента отхвърли възлагането на мандат за съставяне на правителство на изпълняващия сега длъжността министър-председател Педро Санчес, съобщават испанските медии.

Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на Санчес спечели най-много места на парламентарните избори, проведени през април тази година, но не можа да постигне мнозинство. Сега лидерът на социалистите има още два месеца, за да намери решение и да се коалира с други партии или ще се наложи провеждане на нови парламентарни избори, които ще бъдат четвъртите в страната за 4 години.

Педро Санчес загуби в миналия вторник първия вот на доверие след изборите със 124 депутата за, 170 – против и 52 – въздържали се, а в четвъртък и втория- със 155 гласа против, 124- за и 67 въздържали се.

Сега кандидатът на социалистите за премиерския пост има два месеца срок за водене на преговори с други партии и съставяне на коалиция. Ако Санчес не успее, то тогава на 23 септември кралят на Испания Фелипе VI ще разпусне парламента и ще насрочи предсрочни парламентарни избори за 10 ноември 2019 г.

До тази ситуация се стигна след седмици на междупартийни преговори и политически перипетии. В сряда коалиционните преговори бяха прекратени, след като социалистите на Санчес отхвърлиха исканията на „Подемос“ за ключови постове в правителството като вицепремиер и „социални“ постове в кабинета, отговарящи за околната среда, равенството, заетостта и икономиката.

Mинистър Николина Ангелкова разговаря с Фелипе VI и Педро Санчес

Предотвратиха опит за убийството на испанския премиер Педро Санчес

Почивните дни в Испания през 2019 година

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Вашият коментар