Предупреждение към българите в Испания

Предупреждение към българите в Испания. Публикуваме текста без никакви редакции.
Ще ви разкажа една история, която може да заинтересува много от вас, а предполагам, че и някои служби.
Преди време в една от групите на българите в Испания участваше една госпожа – Мариана Васева се казва. Същата има претенции да е юридически грамотна, но упорито отказва да отговори на многобройните подканяния, какво образование и опит има в сферата в която се опитва да внушава, че е експерт.

Тази госпожа направи собствена група, която озаглави „Безплатна помощ за българите в Испания“.
Известно време след това упорито пренасочваше хората, задали въпросите си из групите към своята група, Безплатна помощ за българи в Испания твърдейки, че единствено там ще получат достоверен отговор.
За достоверността – после.

Оказа се, че „безплатната“ помощ вече не е толкова безплатна. Госпожата Васева я е осенила идеята вместо само група във Фейсбук да учреди Асоциация със същата цел – правна безплатна помощ. Обаче се оказва, че има и подробност – членски внос 12 евро, плюс 3 евро – банкови комисиони (годишно), общо 15 евро.

Ще кажете – какво толкова, дребна сума. Така е, сумата е дребна, Но като я умножите по броя на потенциалните участници да речем 1000 човека си е един сериозен приход, който следва да бъде контролиран. Да, ама – не! „Юристката“ упорито отказва да дава детайлна информация по въпросите, които валят – имало кой да я контролира и всичко било по закон! На мен не ми е известно банка да взима комисиона за обслужване на базата на броя на членовете на Асоциация! Защото пак сметнете – 1000 „абонати“ по 3 евро са 3000 на година и са си сериозна сума като приход па макар и веднъж в годината. А ако хората са повече? Вие ще се откажете ли от такъв бонус? Аз – не!
Тук дори не става дума за останалите 12 евро, които били за „разходи“ на „безплатно работещите“ в асоциацията, за наеми (!), адвокатски услуги, експертизи, справки и консултации… Госпожата дори обещава асоциацията ѝ да осигури „в рамките на възможното“ безплатен адвокат, когато се налага! Извинете, ние оцветени гугутки ли сме?

По-нататък:
За да станеш член на въпросната асоциация, чиято трансмисия е фейсбук-групата, трябва да посочиш куп лични данни – имена, NIE, рождена дата, мисля, че и банкова сметка! Едва след регистрирането се обещава, че ще получиш подробно обяснение какви са предимствата, ако си асоцииран член, а не само участник във фейсбук-група. На възникващите въпроси декларативно се отговаря, че ако новоприетия член е недоволен винаги може да си изтегли данните обратно!? Смешно, нали? Напиши си някъде данните, пък после си ги „изтегли“! Междувременно може да се окаже, че някъде си гласувал, примерно…

На резонния въпрос – има ли хора в асоциацията, които да са оторизирани да боравят с лични данни – надменно пренебрежение.

Под силно съмнение е и юридическата грамотност на госпожата и на 3-4 от клакьорското ѝ обкръжение. Както се вижда тя дори не знае коя информация попада в графата „лични данни“! Твърди, че така или иначе тази информация е публична във Фейсбук! На мен не ми е известно някой да посочва публично в социалната мрежа своето NIE.банкова сметка, тел. номер и пр.

Прави впечатление, че при зададен въпрос в групата, „консултантката“ се спотайва доста време, четейки небивалиците, които се пишат и чак когато набере достатъчно инфо от самите участници и от Гугъл се изказва с нетърпящ възражение менторски тон и от позицията на неоспорима инстанция.

Тук няма да анализирам много факта, че задаващите съвсем логични въпроси, относно статута ѝ на юрист, да речем, веднага са обявявани за злобни, некомпетентни и какви ли не! Трият се коментари, както и се блокират хора, които упорито задават въпросите си!

Уверявам ви, че публикацията ми не е опит за отмъщение, затова, че ме блокираха в групата ѝ. В интерес на истината никога не съм задал въпрос там – просто още в началото нямах никакво доверие. Но четях – когато се отсее многото плява се случва и да се получи достоверна информация и дори помощ от участниците. Безплатно! И без Асоциация и банкови сметки за „безплатните“ и услуги.

Пазете се. Всеки е свободен да харчи парите си както намери за добре. След като наивници хвърлят пачки от балконите си на измамници, вероятно ще се намерят много повече хора, които ще прежалят 15 €.
Повдигам тема по която се надявам да има дискусия. Както и последици.

Автор: Валери Цветанов

Наша проверка във въпросната група установи, че основателите на асоциацията твърдят, че тя се казва АБЕИС и е регистрирана в испанския Национален регистър под номер 617657, СЕКЦИЯ 1 и NIF G88296785. До момента никъде не е публикуван протокол от учредителното събрание и не се знае кои хора са заели ръководните постове, но банковата сметка е вече публично достояние.

96 човека си тръгнаха без да си платят сметката в ресторант в Испания

200 човека избягаха от ресторант в Испания без да си платят сметката

Digiprove sealThis content has been Digiproved

5 Comments

 1. Само да уточня, че освен посочните лични данни се искат и адрес в Испания и България. При многобройните запитвания как те спазват GDPR се отговаря, че ние нямаме право да искаме информация дали ТЯ има право да оперира с лични данни и че абсолютно нищо не разбираме. Цитира някакви закони за личните данни, като посочва измислени сайтове като източник на информация, а изобщо не е наясно кога Испания е ратифицирала GDPR.
  Хора, пазете си личните данни!
  Относно това колко е компетентна. Аз лично благодарение на нейните “професионални” съвети чакам от февруари месец за статут на резидент. А можех да го взема още тогава. Това ми създаде един куп проблеми, включително и това, че не мога да осигурявам здравно дъщеря си.

  • КАК МОЖЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ КЛЕВЕТИ !!! ТА КОЙ Е ВАЛЕРИ ЦВЕТАНОВ / ИДЕНТИФИЦИРАНА АСОЦИАЦИЯ / КОД / РЕГИСТЪР / ВСИЧКО ВИ Е ДАЛА ГОСПОЖА ВАСЕВА / НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ / ДА ПОДМОГАТЕ КЛЕВЕТИТЕ КОИ ВАЛЕРИ НЯКОЙ СИ *ДА ТОЙ НЕ Е ИДЕНТИФИЦИРАН / ТОЙ Е НЕИДЕНТИФИЦИРАН СУБЕКТ КОЙТО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА КЛЕВЕТИ / …ЗАЩОТО БИЛ ИЗКЛЮЧЕН ОТ ГРУПАТА НА АСОЦИАЦИЯТА /

   МОЛЯ / СЛЕД КАТО СТЕ НАПРАВИЛИ *ВАША ПРОВЕРКА* И СА ВИ ПРЕДАДЕНИ ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ НА РЕГИСТРИРАНА ПРАВИЛНО АСОЦИАЦИЯ / ТО ДА ДОВЪРШИТЕ ПРОВЕРКАТА СИ И ДА МОЖЕТЕ ДА УДОСТОВЕРИТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ ЧЕ ПОСОЧЕНАТА АСОЦИАЦИЯ / ДА!!! / ФИГУРИРА КАТО ТАКАВА В РЕГИСТЪРА КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ИСПАНИЯ / И СЪОТВЕТНО / НАЙ МАЛКО ДА НЕ УЧАСТВАТЕ В КЛЕВЕТИТЕ НА ВАЛЕРИ ЦВЕТАНОВ

   ИДЕНТИФИЦИРАЙТЕ ИЗТОЧНИКА СИ / ЗАЩОТО ВЪПРОСНАТА ГОСПОЖА ВАСЕВА И АСОЦИАЦИЯТА КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗДИРВА ВАШИЯ ИЗТОЧНИК ЗА ДА МОЖЕ ДА ГО ПОДВЕДЕ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА КЛЕВЕТИ, И ДРУГИ…ОТ КРИМИНАЛНИЯ КОДЕКС НА ИСПАНИЯ

   МОЛЯ ВАШАТА ПРОВЕРКА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНА ЦЯЛОСТНО ТОЗИ ПЪТ / ЗА КОЕТО СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ВИ ПОСОЧА РЕГИСТЪРА ЗА АСОЦИАЦИИТЕ СЪЗДАДЕНИ В ИСПАНИЯ / REGISTRO NACIONAL DE ASOCIACIONES / Sede Electrónica Central del Ministerio del Interior / En el mismo se contienen las asociaciones reguladas al amparo de la Ley Orgánica 1/2002, de 22 de marzo, reguladora del Derecho de Asociación (BOE núm. 73, de 26 de marzo)./ (artículo 1 de la Ley Orgánica 1/2002 reguladora del Derecho de Asociación /
   И ДА ПУБЛИКУВАТЕ КОРЕГИРАЩА ПУБЛИКАЦИЯ ВАШЕТО ПОГРЕШНО СТАНОВИЩЕ направено в началото на статията и в края на същата /с официално предупреждение за подвеждане под отговорността посочена за Валери Цветанов !

   • Уважаема г-жо Вера Крумова Манова- Калин, явно днес цял ден трябва да Ви отговаряме на едно и също писание, но на различни места. Както и на г-жа Васева казахме онзи ден, имате право да опровергаете статията на Валери Цветанов, след като ни изпратите написан от ръководството на асоциацията текст, да приложите необходимите доказателства за изложените факти и да акредитирате автора на опровержението. Това трябва да го изпратите по официален ред към редакцията, за да може евентуално да послужи пред официалните власти, ако се наложи. С различни писания из Фейсбук няма как да опровергаете каквото и да било. С това прекратяваме каквато и да е неофициална кореспонденция с Вас и асоциацията, която заявявате, че представлявате. От сега нататък за Вас ще бъдем на разположение само на имейла, на който вече сме кореспондирали, а именно: info@worldbg.eu

 2. Тази жена, посредством некомпетентните си „съвети“ нанася дори щети на хората, които са и повярвали. И аз имам готов пример как чрез нафуканите си съвети е нанесла материални загуби на хора, които чакат пенсиониране.

 3. Аз съм готов, съвместно с госпожата, оперираща под псевдоним във Фейсбук и с фалшива снимка, но наричаща мен „неидентифициран“ да анализираме ред по ред и изречение по изречение цялата ми публикация и ако установим поне един неверен факт, или твърдение в нея съм готов незабавно да се извиня и дори да понеса юридическа отговорност за клевета.
  И като стана дума за идентификация – нека госпожата да хвърли светлина в качеството си на каква изисква някакви данни от хора с които не е имала контакти до момента и не е засегната по никакъв начин лично от текста в статията?

Вашият коментар