Съединените щати спешно търсят 50 000 шофьори на камиони

Според доклад на Американската асоциация на шофьорите на камиони (ATA) към края на годината в Съединените щати ще има недостиг на 50 000 шофьори на камиони. Годишната средна заплата на един шофьор на камион стига до $ 73 000.

Само преди две години недостигът на шофьори е бил 30 000, а преди десетилетие- 20 000.

Американските компании спешно се нуждаят от шофьори на камиони за транспортиране на стоки. Този недостиг вече влияе на ежедневните доставки на продукти от първа необходимост като хранителни стоки за супермаркетите, бензин за бензиностанциите, както и на онлайн поръчките, които Amazon изпраща на адреси.

Този дефицит на шофьори има потенциала да повиши цената на стоките, което ще се отрази на икономиката на САЩ. И въпреки това компаниите са готови да платят за него.

„През последните години заплатите на шофьорите се увеличаваха между 8% и 12% годишно, това увеличение е много по-голямо отколкото на останалата част от американците”, заявява Боб Костейо, главен икономист в АТА.

Според АТА средната годишна заплата на шофьор на камион, който работи за частната флота Walmart е $ 73 000, въпреки че Министерството на труда е определило средната годишна работна заплата на всички шофьори на камиони да е около $ 40 000.

„В САЩ има около 1,6 милиона шофьори на камиони. От тях 750 000 са шофьори на камиони „под наем“, което означава, че работят за транспортна компания, която е наета от друга фирма, например верига от супермаркети, за да достави дадената стока. Тези шофьори на камиони понякога пътуват в продължение на 10 дни без да се прибират у дома”, казва Костейо.

В момента, когато най-после икономиката на САЩ започна да обръща внимание на проблемите за постигане на баланс между работата и личния живот на хората (като например платения отпуск и гъвкавото работно време), транспортните компании са изправени пред предизвикателството да търсят нови работници и да бъдат още по- гъвкави за условията, които предлагат, за да могат да ги задържат. Ако прибавим към този проблем и застаряването на работната ръка, както и липсата на интерес от страна на младите, резултатът става още по-плачевен.

Според АТА средната възраст на шофьорите на камиони в САЩ е 49 години, а средната възраст на всички американски работници е около 42 години, по данни на Министерството на труда.

Костейо признава, че индустрията преживява най-големите трудности при задържането на младите работници.

Автотранспортните фирми изпитват затруднения и при набирането на жени, които вече са по-голямата част от работната сила на предишните поколения. Жените представляват 47% от общата работна сила на САЩ. Въпреки това те представляват само 6% от всички шофьори на камиони, сочат данните на Министерството на труда и АТА.

За да започне работа като шофьор на камион в САЩ, желаещият трябва да има навършени 21 години, да притежава шофьорска книжка за търговски камиони, да има чисто съдебно минало и отрицателен резултат на теста за наркотици. Тези изисквания не са се променили от години, казват експерти.

Единственото, което се е променило е, че все по-малко са желаещите да живеят с дни по пътищата и да издържат на дългите часове на шофиране.

„Борбата между транспортните фирми е жестока и не само се свежда до намирането и наемането на нови шофьори, но и до запазването на старите“, казва Чарли Янг, вицепрезидент Trucker Path.

Забрана за целия ЕС: седмичната почивка на шофьорите не може да протича в камиона

Германия окончателно забрани седмичната почивка на професионалните шофьори да протича в кабината на камиона.

Безпилотният камион вече е факт и достави първия си товар

Be the first to comment

Вашият коментар