Цената на тока в Испания се е понижила с 42,8% през месец март

тока по различни тарифи

През месец март цената на тока в Испания се е понижила с 42,8% в сравнение със същия месец на миналата година. Причината е в парализата на икономиката на страната заради епидемията от коронавирус, пише вестник Las Provincias.

През изминалия месец март средната цена на енергийния пул, който се договаря ежедневно между производителите не електроенергия е бил 27,7€/Mwh. Тази стойност е с 22% по- ниска и от средната за месец февруари 2020 г. , която е била 35€/Mwh и е най- ниската от май 2016 г. когато е била под 26€/Mwh.

Средната цена на електроенергията в Испания за първото тримесечие за 2020 г. е била 35€ /Mwh., а за същия период на миналата година- 55€/Mwh., сочат данните на регулатора на испанския пазар на електроенергия Omie.

Спадът на цените на през март се дължи главно на резкия спад на търсенето на електроенергия заради парализата на по- голямата част от икономиката през втората половина на месеца и срива на цената на природния газ на международния пазар. Освен това заради метеорологичните условия 51,9% от електроенергията през месец март е била произведена от възобновяеми източници: 27,4% вятърна енергия и 15,9% водноелектрически централи, което също е допринесло за спада на цената.

За съжаление крайният потребител няма да усети това поевтиняване през месец март заради повишеното потребление на ток по домовете в следствие на оставането у дома.

Испания: очаква се сметките за ток да се увеличат средно с 26€ заради карантината

Цената на тока в Испания падна до исторически ниски нива

Digiprove sealThis content has been Digiproved

Be the first to comment

Leave a Reply