Испанското правителство настоява частният сектор да вдигне заплатите

Испанското правителство настоява частният сектор да вдигне заплатите.

Председателят на испанската Федерация на работодателите (CEOE) е съгласен с искането на правителството за повишаване заплатите. В интервю за радио Cadena SER Джоан Росей е заявил, че е непосилно за хората да се преживяват с 800 евро на месец.

Председателят на работодателите в Испания е признал, че „има значителен брой хора с много ниски заплати“ и че е „дошло времето за смяна на подхода към синдикатите на трудещите се“. Росей поема ангажимент за „постепенно“ увеличаване на заплатите, което да даде „тласък“ на най-ниските възнаграждения, при които увеличението може да бъде с повече от 2,5 %.

Във връзка с бъдещото увеличение на заплатите в частният сектор, президентът на Федерацията на работодателите е препоръчал на фирмите в новите колективни споразумения да се включват увеличения на възнагражденията, които да варират от 1 % до 2,5 %, в зависимост от капацитета на всяка компания. Според Росей е „логично“, ниските заплати да се увеличат с по-голям процент от високите в съответствие с подобряващата се икономическа ситуация в Испания.

Президентът е признал, че много хора не могат да усетят подобряването на макроикономическите показатели на страната, тъй като до сега това не е рефлектирало върху техните заплати.

Тази декларация на Федерацията на работодателите е в отговор на предложението на министъра на заетостта и социалната сигурност. Във вторник Фатима Банйез призова за повишаване на заплатите в частния сектор с цел укрепване на възстановяването на страната.

Синдикатите и работодателите в Испания се опитват да приключат колективното договаряне и да стигнат до споразумение за 2017 г. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите с 1,8 % до 3 %, докато работодателите предлагат увеличението да бъде между 1 % и 2.5 %.

Европейските синдикати искат вдигане на заплатите

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Мариано Рахой иска Бойко Борисов отново да е премиер на България

13/02/2017 WORLD BG

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе на двудневно работно посещение в испанската столица Мадрид. Там той се е срещнал и с българската общност, пред която е представил предизборната програма на ГЕРБ. Цветан Цветанов е участвал Последни

съобщения по whatsapp
НАЧАЛО

Колко са изпратените съобщения по WhatsApp в новогодишната нощ и как бе предотвратен колапса на мрежата

09/01/2017 WORLD BG

Нощта на Нова година е един от моментите, в който драстично се увеличава количеството изпратени и получени съобщения по WhatsApp- най-вече съдържащи поздрави за настъпването на Новата година. Нощта на 31 декември 2016 година не Последни

НАЧАЛО

Университетът „Оксфорд” отваря врати в Париж заради Brexit

22/02/2017 WORLD BG

Университетът „Оксфорд” обмисля да вземе необичайна мярка: да открие първия си филиал извън Великобритания. Това никога не се е случвало през неговата 700-годишна история, но загрижеността на ръководството относно евентуалната загуба на европейското финансиране за Последни

Be the first to comment

Вашият коментар