Испанското правителство настоява частният сектор да вдигне заплатите

Испанското правителство настоява частният сектор да вдигне заплатите.

Председателят на испанската Федерация на работодателите (CEOE) е съгласен с искането на правителството за повишаване заплатите. В интервю за радио Cadena SER Джоан Росей е заявил, че е непосилно за хората да се преживяват с 800 евро на месец.

Председателят на работодателите в Испания е признал, че „има значителен брой хора с много ниски заплати“ и че е „дошло времето за смяна на подхода към синдикатите на трудещите се“. Росей поема ангажимент за „постепенно“ увеличаване на заплатите, което да даде „тласък“ на най-ниските възнаграждения, при които увеличението може да бъде с повече от 2,5 %.

Във връзка с бъдещото увеличение на заплатите в частният сектор, президентът на Федерацията на работодателите е препоръчал на фирмите в новите колективни споразумения да се включват увеличения на възнагражденията, които да варират от 1 % до 2,5 %, в зависимост от капацитета на всяка компания. Според Росей е „логично“, ниските заплати да се увеличат с по-голям процент от високите в съответствие с подобряващата се икономическа ситуация в Испания.

Президентът е признал, че много хора не могат да усетят подобряването на макроикономическите показатели на страната, тъй като до сега това не е рефлектирало върху техните заплати.

Тази декларация на Федерацията на работодателите е в отговор на предложението на министъра на заетостта и социалната сигурност. Във вторник Фатима Банйез призова за повишаване на заплатите в частния сектор с цел укрепване на възстановяването на страната.

Синдикатите и работодателите в Испания се опитват да приключат колективното договаряне и да стигнат до споразумение за 2017 г. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите с 1,8 % до 3 %, докато работодателите предлагат увеличението да бъде между 1 % и 2.5 %.

Европейските синдикати искат вдигане на заплатите

Снимка: Министерство на туризма
БЪЛГАРИЯ

Българското правителство изпраща над 400 хил. картички на чужденците, почиващи в страната

03/09/2017 WORLD BG

Българското правителство изпраща 400 хил. картички на чужденците, почиващи в страната. Това е инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. Целта е да се благодари на туристите, избрали България за своята почивка и да се Последни

гражданство на 114 души
БЪЛГАРИЯ

България е дала гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол (видео)

19/02/2017 WORLD BG

Журналистката Валя Ахчиева е показала в свой репортаж, че 114 души, издирвани от Интерпол са получили българско гражданство.Това накара новия Вицепрезидент Илияна Йотова обяви пред БНТ, че няма да подписва укази за придобиване на българско Последни

НОВИНИ

Забраняват употребата на WhatsApp от младежи под 16 годишна възраст

28/04/2018 WORLD BG

Новата директива на ЕС за защита на личните данни принуждава компаниите, които използват такива, да променят политиката си. Една от тях е WhatsApp, въпреки че седалището на фирмата се намира в САЩ. В официално обръщение Последни

Be the first to comment

Вашият коментар